Je wil beginnen met kaarten te verzamelen, of je hebt net je oude collectie Pokémon kaarten op zolder gevonden en wil deze uitbreiden. In principe is Pokémon kaarten verzamelen, gewoon er een paar bestellen en klaar. Het is echter een heel stuk leuker en realistischer als je weet wat je verzameld en hoe je dit het beste doet.
In deze gids voor beginners leren we je hoe je Pokémon kaarten verzamelt, waar je op moet letten, waar je ze het beste koopt en geven we je een hoop tips mee.
Waarom Pokémon kaarten verzamelen
1. Nostalgie
Weinig dingen zijn zo een leuke herinnering aan je kindertijd als Pokémon kaarten ruilen op de speelplaats. Je ouders vragen om toch maar een pakje te kopen, of als je geluk had een hele booster box voor je verjaardag.
Uiteraard had je lievelingskaarten, verzamel-doelen, of sets of items die je echt wou hebben. Nu je wat ouder bent, kun je natuurlijk zelf Pokémon kopen wanneer je zelf wilt. Wat blijkt? Het is nog altijd even leuk – en misschien zelfs leuker – nu je volwassen bent. Ik ga alleszins nog steeds even uit mijn dak als ik een Charizard of andere zeldzame holo of Gx Pokémon kaart pull uit een booster pakje.
Nostalgie is ook een van de redenen waarom de 3 eerste sets zo veel duurder zijn dan de andere. Iedereen wil een Base, Jungle en Fossile set hebben! Dit is ook een van de eerste sets die beginnende verzamelaars proberen te vervolledigen.
2. Het is gewoon leuk
Zelfs als je helemaal nieuw bent in de wereld van Pokémon is het nog steeds heel leuk om de kaarten te verzamelen. Van de kaarten te pullen tot sets te vervolledigen en ze on display te zetten in je kast, het geeft je allemaal een dopamine rush.
De Pokémon community is over het algemeen ook heel gezellig. Enkele rotte appels buiten beschouwing gelaten, wil iedereen je helpen je kaarten naar waarde te schatten. Ook kun je makkelijk tips vinden op verschillende Facebook groepen over je kaarten die je van plan bent om te kopen.
Als beginnende verzamelaar krijg je een hoop hulp en dat maakt het ook gewoon een stuk aangenamer om te beginnen met de hobby.
3. Je wil investeren in Pokémon kaarten
Dat sommige Pokémon kaarten veel geld waar zijn is al lang geen geheim meer. De meest gegeerde Pokémon kaarten zoals de Illustrator Pikachu, Topsun Charizard en Baseset charizard eerste editie, zijn meer waard dan de doorsnee woning.
Geen wonder dat veel mensen denken dat ze veel geld kunnen verdienen met Pokémon. Dat klopt deels. Uiteindelijk hangt je hele investering af van de goodwill van de Pokémon Company om niet opeens weer de printers aan te zetten. Je moet ook iemand vinden die koop tegen een hogere prijs waar je hebt aan gekocht.
Investeren in Pokémon is net hetzelfde als investeren in elk ander iets. Wees je bewust van de risico´s en investeer niet meer dan je kunt verliezen.
4. Leuk om met je kinderen te doen
Als je op zoek bent om onvergetelijke herinneringen te maken met je kind en samen een leuke hobby te doen, dan is Pokémon kaarten verzamelen daar ideaal voor! Gegarandeerd dat jij en je kinderen een hoop plezier zullen beleven aan samen pakjes open te doen en uit te kijken naar de nieuwste sets.
De kaarten zijn net als foto´s tastbare herinneringen. Het is een aandenken aan de leuke momenten die je samen beleefd. Uiteraard kun je dit ook met al de bovenstaande redenen combineren. Niets houdt je tegen om wat nostalgie te beleven terwijl je je kinderen blij maakt.
Wat moet je doen voor je begint met verzamelen?
Een van de meest gestelde vragen is hoe je nu eigenlijk begint met je Pokémon collectie. Welke kaarten verzamel je eerst, welke zijn een slecht idee om te kopen en welke zijn echte must haves.
Voor je ook maar een enkele kaart gaat kopen is het best om eens over deze twee zaken na te denken.
Je doelstellingen
1. Je budget
Pokémon verzamelen kan zo goedkoop of zo duur zijn als je zelf wilt. Het is slim dat je een budget voor jezelf uitmaakt waar je niet overgaat. Het is makkelijk om zo een paar duizend euro per jaar te kopen aan kaarten als je niet op let. Het helpt je ook om keuzes te maken en niet zomaar wat te verzamelen.
Als je verzameld om te investeren dan kun je misschien wat meer uitgeven. Aangezien je uiteindelijke doel ze verkopen is.
2. Wat ga je verzamelen
Je kunt natuurlijk een hoop meer dan enkel de kaarten verzamelen. Je kunt ook ook knuffels, posters, Pokémon funko pops, en ga maar door verzamelen. Tenzij je een schijnbaar eindeloos budget hebt, is het een goed idee om heel strak af te lijnen wat je zeker wil verzamelen. Anders ga je gegarandeerd een wirwar van kaarten of andere dingen hebben die niet echt op een collectie lijken.
Waar start je best als beginner met Pokémon verzamelen?
1. De originele Pokémon base set
Als je wil beginnen met verzamelen en je hebt al een paar kaarten liggen, is de kans groot dat er daar een paar van de Engelse of Nederlandse base set bij zitten. Deze vintage kaarten zijn enorm gegeerd.
De base set, de eerste Engelse en Nederlandse Pokémon kaarten zijn uitgegeven in 1999 en bevatten 102 kaarten. Daarvan zijn er 16 holo blinkende.
Er zijn algemeen gesteld drie varianten op de base set. Deze zijn de first edition, shadowless en unlimited Pokémon base set kaarten.
First edition – Dit zijn de eerst geprinte kaarten. Deze kun je herkennen aan het 1st edition symbool aan de linker onderhoek van het plaatje waar de Pokémon staat. Heb je zo een kaarten, dan mag je van geluk spreken, want deze behoren tot de duurste van allemaal.
Shadowless – Deze zijn iets moeilijker te herkennen. Deze hebben geen ¨shaduw¨ naast het plaatje. Deze zijn bijna net zo gewild voor verzamelaars als first edition Pokémon kaarten.
Unlimited – De unlimited base set kaarten zijn de meest geprinte van allemaal. Daarom zijn ze ook een stuk goedkoper. Welja, goedkoop, in goede staat kun je voor sommige blinkende kaarten nog steeds een paar honderd euro krijgen.
Als je een stevig budget hebt kun je overwegen om de te beginnen met de base set. Als je net begint, verzamel de unlimited base set Pokémon kaarten. Als je direct met dure kaarten start, en je niet op de hoogte bent van prijzen en fakes loopt het bijna gegarandeerd fout af!
2. Jungle
Enkele maanden na de base set werd de jungle set op de wereld los gelaten. Deze is wat kleiner, met maar 64 kaarten. Hiervan zijn er weer 16 blinkende kaarten.
De prijzen voor zowel unlimited als first edition zijn een stuk lager dan de eerste set. Deze zorgen ervoor dat het een stuk makkelijker is om deze set compleet te krijgen.
De nostalgiefactor van deze jungle kaarten is bijna even hoog als de base set, dus je zult zeker niet teleurgesteld zijn.
3. Fossil
De derde set die uitkwam was de fossil set. Deze is de kleinste set van slechts 62 kaarten met 15 holos. Hier komen wel heel leuke kaarten uit zoals Zapdos en articuno. Het is een goede set voor beginners om mee te starten.
4. Team Rocket
Team Rocket is een andere vintage wizard of the coast set. Deze set heeft 82 Pokémon plus een secret rare. Team rocket was de eerste Pokémon set die een secret rare had in de set lijst.
De set is wat uniek omdat deze dark Pokémon heeft. De meest geheerde zijn de first edition Dark Raichu en Dark Magneton.
5. Japanse kaarten
Steeds populairder zijn de Japanse kaarten. Zelf ben ik een grote fan van deze kaarten. De oudere kaarten zijn een stuk betaalbaarder en de nieuwe kaarten zijn van veel hogere kwaliteit.
Er zijn er ook veel meer. Aangezien Pokémon van origine uit Japan komt, krijgen zij ook een boel exclusieve kaarten die enkel in Japan worden uitgebracht. Denk maar aan kaarten zoals Kanazawa Pikachu.
Als je een liefhebber bent van recente sets verzamelen dan zijn Japanse sets ook een goede optie. Deze komen altijd een goede 2 a 3 maanden op de markt voor de Engelse sets dat doen.
6. Specifieke Pokémon
Een andere optie is dat je alle kaarten die bestaan van een specifieke Pokémon verzameld. Dit is ook een heel leuke bezigheid en goede manier om kaarten te verzamelen. Van sommige kaarten kun je er tientallen verschillende verzamelen. De meeste mensen verzamelen Pikachu kaarten, Charizard kaarten of Eevee en haar evolutions kaarten. Als je de Japanse variant ook gaat verzamelen, dan zul je zeker even zoet zijn voor je een collectie vervolledigd.
Welk type Pokémon kaarten verzamel je best?
Je kunt tegenwoordig een stuk meer verzamelen dan de kaarten die je uit je pakje haalt. Veel mensen kiezen ervoor om de pakjes, of de booster en trainer boxen niet eens open te maken.
1. Singles
Single kaarten zijn de gewone losse kaarten die je uit je booster packs haalt. Single Pokémon kaarten worden het meeste verzameld. Het is de goedkoopste manier om je verzameling op te bouwen.
Je kunt ze zelf in booster packs kopen, of in trainer boxes. Dat vind ik het leukste. Zelf je pakjes openen en sets vervolledigen geeft een ander gevoel dan een Excel lijstje af gaan. Je kunt natuurlijk ook de moeilijkere te verkrijgen kaarten apart kopen als je al een hoop van de set hebt. Zo vermijd je dat je er niet al te veel dubbel hebt.
Het is belangrijk dat je weet hoe een goede kaart er uit ziet en je het verschil kunt zien tussen een beschadigde en een helemaal nieuwe. Ga aub niet op ali je kaarten kopen, daar ga je enkel valse kaarten kopen. Je moet ook goed het verschil kennen tussen echte en valse kaarten dat mensen plaatsen op marktplaats.
Het beste van al koop je bij een betrouwbare webwinkel of gekende verzamelaars.
2. Graded
Dit is meestal wat mensen doen als ze geen gewone singles verzamelen en wat extra budget hebben. Een graded Pokémon kaart is een die een speciaal bedrijf, meestal PSA of Beckett, heeft onder de loep genomen en punten op tien gegeven.
De punten op tien vertellen je over hoe goed de staat van je kaart is. Hoe meer punten op tien, hoe beter en natuurlijk, hoe duurder.
Het verschil tussen een kaart met 10 punten en een met 9 kan soms duizenden euro’s zijn.
Een leuke manier om te beginnen met graded Pokémon kaarten te verzamelen is om je eigen singles te laten keuren door zo een bedrijven.
3. Sealed Elite Trainer Boxes
Wanneer de Pokémon Company ETBs begon te printen wist niemand hoe een hype deze gingen worden bij verzamelaars. Deze worden nog maar een paar jaar geprint. In ETBs zitten meer dan enkel een paar packs. Meestal zit in de mooie verpakking ook nog een munt, een boekje, energie cards en soms nog wat extra goodies.
Toch laten veel mensen deze doos dicht, mooi in het plastiek. Het is namelijk ook een heel leuk item om op display te hebben. Er zijn tientallen verschillende boxes om te verzamelen, waarvan sommige honderden euro´s kosten. De nieuwe ETBs zijn een stuk betaalbaarder wanneer ze nog in print zijn, deze kosten rond de 40 tot 50 euro in de meeste gevallen.
4. Sealed Booster boxes
Dan zijn er ook nog de booster boxes. Zoals gezegd zijn Elite Trainer boxes nog niet zo oud. Booster boxes gaan veel verder terug, tot helemaal het begin van Pokémon.
Wanneer je booster boxes wil verzamelen kun je zo duur gaan als je wilt. Er zijn booster boxes zoals de Engelse eerste editie base set die je nog niet kunt kopen voor 300 000 euro.
Nieuwere boxen zijn een stuk betaalbaarder. Zo kun je sommige al kopen voor net iets meer dan 100 euro als ze net uit zijn.
Je kunt natuurlijk ook gewoon de packs van je booster boxen sealed laten. Als je booster packs online koopt bij andere mensen, let er dan op dat deze niet gewogen zijn. Zijn ze van voor het jaar 2015, dan is het bijna gegarandeerd dat ze gewogen zijn.
Waarom maakt dat wat uit als je Pokémon booster pack gewogen zijn of niet? Wel, een holo kaart weegt meer dan een gewone kaart. In ongeveer 1 op 3 packs zit een holo kaart (blinkende kaart). Deze zijn meer waard. Mensen gaan de daarom de booster packs wegen en de zwaarste packs voor zichzelf houden omdat daar de waardevolle kaarten in zitten.
Het moeilijkste aspect van sealed product verzamelen, is om het daadwerkelijk sealed te houden. Eens je je sealed product open doet, zal het dalen in waarde in de meeste gevallen. Je kunt geen singles veranderen in sealed, maar sealed wel in singles. Daarom is sealed product altijd een stukje duurder.
5. Pokémon promo kaarten
Deze zou je ook gewoon onder singles kunnen plaatsen, maar Pokémon promo kaarten verzamelen is toch een stukje tekst op zich waard.
Als je enkel Nederlandstalige promo kaarten wil verzamelen dan zal je niet lang bezig zijn. Er zijn spijtig genoeg niet veel zo een promo´s. De echte verzamelaars richten zich op Japanse promo kaarten.
Er komen tientallen Japanse exclusieve promo kaarten uit per jaar, sommige heel goedkoop andere heel duur. Het is moeilijk om in te schatten wanneer er nieuwe komen of hoeveel deze gaan kosten. Je moet namelijk altijd wachten tot er Japanse personen zijn die deze willen verkopen aan mensen in het buitenland.
Er zijn ook een paar Amerikaanse exclusieve promo´s of Amerikaanse versies van Japanse kaarten die elk jaar uitkomen. Deze zijn over het algemeen een stuk makkelijker te verkrijgen.
6. Pokémon error kaarten
Sommige kaarten zijn extra gewild voor verzamelaars juist omdat er iets mis mee is. Dit zijn error kaarten. Dit kunnen kaarten zijn inkt vlekken op (door de printer – niet door iemand anders), kaarten die helemaal fout staan. In andere woorden, kaarten die er niet uitzien zoals ze horen eruit te zien. Belangrijk is dat dit komt door wat er is gebeurd bij het maken van de kaart door de producent zelf, niet door iemand anders.
Hoe weet je of je Pokémon kaarten echt zijn?
Sommige Pokémon kaarten zijn duizenden euro´s waard. Geen wonder dat veel mensen valse kaarten zullen maken of proberen te verkopen aan je. Zelfs pientere verzamelaars lopen soms in de val.
Hier hebben we enkele van onze tips verzameld die jou zullen helpen om echte kaarten van de valse te onderscheiden.
1. De gouden regel: als het te mooi is om waar te zijn is het dat meestal ook
De prijzen van Pokémon kaarten zijn makkelijk te vinden online. Als iemand je een kaart aanbiedt tegen een veel lagere prijs dan de marktprijs kun je er bijna zeker vanuit gaan dat er iets mis is.
De kaart kan vals zijn, er kan schade aan de kaart zijn die je niet ziet of het zou goed kunnen dat je de kaart nooit zal ontvangen. Onbetrouwbare verkopers en oplichters zijn er overal. Vermijdt dus te kopen van mensen die je niet kunt identificeren zoals op marktplaats.
2. Spelling en grammaticale fouten en het font
Hier kun je de echt slechte namaak Pokémon kaarten snel mee spotten. De amateuristische fakes staan vaak vol spelfouten. Als je een typefout ziet staan is dat in 99% van de gevallen omdat dit een fake kaart is. Een enkele keer is dit een error kaart, maar deze errors zijn heel goed gekend waardoor je ze makkelijk kunt Googlen.
Een ander duidelijk teken is wanneer het font van de letters er vreemd uit ziet. Als dit het geval is en het niet het wel bekende font is van Pokémon is de kaart bijna gegarandeerd een fake.
3. Het gevoel en materiaal van de kaart
Pokémon kaarten worden op een speciaal soort karton geprint, van een bepaalde dikte. Exact hetzelfde karton en dikte krijgen is moeilijk voor namakers. Door voorzichtig met de vinger te wrijven over de kaart waarvan je verdenkt dat hij vals is en een waarvan je zeker weet dat deze echt is kun je vaak al het verschil vinden.
4. Onrealistische HP of damage
Slechte fakes verbergen soms niet dat ze fake zijn. De HP van de kaart is soms meer dan 300. De schade is die de kaart kan doen is ook irrealistisch. Je kunt makkelijk op Google vinden hoeveel de kaart zou moeten hebben van HP of damage.
5. De kleuren van de kaart
Soms zien de kleuren er vervaagd uit, te fel of te donker of zien ze er gewoon fout uit. Heel heel zeldzaam is dat omdat het een error kaart is, maar dat is bijna nooit het geval.
De grootste kleurverschillen zie je vaak op de achtergrond. Bekijk deze dus goed, en kijk ook eens als de Pokémon bal niet omgekeerd is geprint.
Tip: Koop enkel van betrouwbare bronnen je Pokémon producten. Ook booster packs en booster boxes kunnen nep zijn. Zeker als beginnende verzamelaar ben je veel veiliger af als je bij een betrouwbare webshop koopt.
Waar is de beste plaats om Pokémon kaarten te kopen?
Natuurlijk gaan we zeggen dat cardspot.be de betrouwbaarste plaats is om Pokémon te kopen als je ons dat vraagt. We hebben gul retourbeleid, we zijn zelf verzamelaars en zijn al jaren actief in de community.
Er zijn natuurlijk nog een hoop goede plaatsen om je kaarten te kopen. Zo zijn er veel Facebook-groepen waar je kaarten van andere verzamelaars kunt kopen. Je kunt soms ook in bulk kopen daar. In bulk kopen wil zeggen veel kaarten tegelijk kopen. Meestal commons en uncommons.
Je kunt ook op marktplaats Pokémon kaarten kopen, of op eBay kijken als je er geen op de kop kunt tikken. Een andere goede plaats is Cardmarket, daar kun je veel singles kopen.
Hoe bewaar je je Pokémon collectie
Als je veel geld aan je TCG-collectie besteed, wil je deze ook in perfecte staat houden. De kaarten die je als kind hebt verzameld zijn misschien niet meer in de beste conditie. Hier geven we je wat tips mee om ze in zo een goed mogelijke staat te houden zodat je er langer van kunt genieten en ze meer waard blijven.
1. Penny sleeves
Penny sleeves zijn een soort plastic hoesjes voor je Pokémon kaarten. Deze zijn enorm goedkoop. Meestal maar 1 a 2 cent per stuk. Ze zijn perfect om je net iets duurdere kaarten in te bewaren. Het is aan te raden vanaf je een goede uit een pakje pulled deze in een penny sleeve te bewaren.
2. Toploaders
NADAT je kaart in een penny sleeve zit, kun je als je kaart het waard is deze ook nog eens in een toploader steken. Dit is een omhulsel van hard plastic. Dit is wat duurder dan een sleeve, maar biedt wel betere bescherming. Dit is aan te raden voor de zeldzame kaarten die je hebt, of je lievelingskaarten waar je veel waarde aan hecht.
3.Grading cases
Als je een dure kaart uit een pakje haalt die er piekfijn uitziet, niets mis mee is en nog eens mooi gecentered is ook, dan kun die laten graden. Let op, dit kost heel veel geld dus weet wat je doet en hoe een kaart er hoort uit te zien. Je stuurt in dat geval je kaart op naar een bedrijf die deze professioneel een score geeft op 10. Alleen de allerbeste onbeschadigde kaarten zullen een 10 krijgen. Alle kaarten die je stuurt krijgen een beschermd hoesje waar je kaart niet meer kan uitgehaald worden tenzij je het openbreekt.
4. Binders
Weinig dingen die zo leuk zijn om je map met Pokémon kaarten langzaam bij te vullen met je nieuwste aanwinsten. Koop een paar pocket pages, steek je kaarten in een sleeve en steek ze in de binder. Dit is goed voor kaarten die niet super duur zijn en die je eens snel wil bekijken. Ook om complete sets te verzamelen is de binder een ideale oplossing.
5. Boxes, tins,..
Wanneer je al een tijdje aan het verzamelen bent en zelf pakjes open doet, zul je al snel merken dat je een hoop commons en uncommons hebt. Deze zijn het in 99% van de gevallen niet waard om in een binder, sleeve of toploader te steken. Dit noemen we bulk.
De ETBs en tins die je koopt zijn de ideale opslagplaats om deze toch goed te bewaren. Zo zijn ze veilig van vocht en vuil. Je weet nooit als een van die kaarten opeens een stuk meer waard wordt!
Wat je nog allemaal kan verzamelen van Pokémon
1. De knuffels
Er zijn een eindeloze hoeveelheid Pokémon knuffels die je kunt verzamelen. Voor elke Pokémon is er wel een knuffel die je kunt kopen. Voor sommige zoals Pikachu kun je letterlijk tientallen verschillende soorten verzamelen.
Er zijn net zoals bij de kaarten ook exclusieve knuffels die enkel in Japan uitkomen, of heel limited gemaakt worden. Het is ook een leuk iets om in je kamer te zetten voor wat extra leuke decoratie.
2. Pokémon postkaarten en postzegels
Steeds meer mensen beginnen nu ook de postkaarten en postzegels van Pokémon te verzamelen. Hoewel kaarten met afstand het populairste zijn, zijn postkaarten en -zegels een heel leuk alternatief.
Veel van deze beginnen ook langzaam in waarde te stijgen. Sommige zijn zeldzamer dan de kaarten en hebben unieke Pokémon kunst die je op geen enkele andere kaart vindt. Er zijn een hoop kaarten die je kunt verzamelen, en de meeste zul je uit Japan moeten halen.
Daarom dat je best begint met postkaarten te verzamelen met een specifieke Pokémon op. Charmander, Charmeleon of Charizard postkaarten zijn een goed idee. Als je deze met Pikachu verzameld zul je er niet veel uitsluiten. Eevee is ook een goede optie, zeker als je de evoluties meerekent.
3. Posters, prints, munten
Een andere mogelijkheid is posters van je favoriete Pokémon verzamelen. Ook hier zijn er weer duizenden van.
Bij elke nieuwe set of product komt er wel weer een nieuwe coin bij die je kunt verzamelen. Dit kost een heel stuk minder dan de kaarten te verzamelen. In de meeste gevallen kun je al voor een paar euro een hoop munten kopen.
De posters zijn ook niet overdreven duur. Veel hangt af van de staat van de poster die je koopt, en natuurlijk ook de hoeveelheid die beschikbaar is op de markt.
4. Custom-made Pokémon kunst
De Pokémon community zit vol met artiesten en kunstenaars die prachtige kunst voor je kunnen maken. Als je eens online kijkt dan zie je dat er zelfgemaakte kunst over zo goed als elke Pokémon bestaat.
De prijzen die je hiervoor gaat betalen zijn volledig afhankelijk van het werk dat moet worden gedaan of van de artiest die je in dienst neemt.
5. Begin een Pokémon figuren verzameling
Pokémon figuren verzamelen is een hobby op zich. Hoewel bijna elke promo box nu een coin heeft in plaats van een beeldje zijn er toch nog een hoop figuren die je kunt verzamelen.
Pokémon figuren vond je overal. Je kon ze in de kauwgom machine halen, uit de chips, in speciale promo producten, en ga maar door.
Je kunt beginnen met van elk van de 151 originele eerste Pokémon een beeldje te verzamelen. Je kunt ook proberen de figuren van een bepaalde set te verzamelen. Vooral als je kijkt naar deze die in Japan zijn uitgekomen ben je meer dan zoet voor een paar jaar om je verzameling te vervolledigen!
Japanse of Engelse Pokémon kaarten verzamelen
Hoewel voor bijna iedereen onder ons de Nederlandse en Engelse kaarten een speciaal plekje in ons nostalgische hart hebben. Zijn de japanse Pokémon kaarten steeds populairder aan het worden, en dat heeft een paar goede redenen!
Kwaliteit – wanneer je een Japanse kaart vasthoudt en vergelijkt met een Engelse of Nederlandse dan merk je direct dat de Japanse Pokémon kaarten veel betere print kwaliteit zijn. Het karton is van hogere kwaliteit, het printen is beter, de staat van de kaart is veel beter wanneer het pack fresh is.
Kwantiteit – Er zijn heeeeeel veel japanse Pokémon kaarten die je kunt verzamelen. Een heel stuk meer dan de Engelse sets te bieden hebben. De moderne sets zijn niet alleen groter, maar er zijn ook een groot aantal kaarten die nooit het daglicht hebben gezien als engelstalige versie. Denk maar aan Topsun Pokémonkaarten of deze van Bandai. Deze zijn uitgekomen in 1996, 3 jaar voor er sprake was van de engelse base set.
Exclusiviteit – Veel kaarten die in Japan verschijnen gaan nooit of te nimmer in de Nederlanse of Engelstalige markt verschijnen. In veel gevallen zijn dit echt prachtige kaarten met ongelooflijk mooie art.
Prijs – Japanse kaarten zijn over het algemeen een heel stuk goedkoper dan de Engelse. Je kunt makkelijk holo´s van de base set op de kop tikken voor minder dan 30 euro in een perfecte staat.
Pokémon kaarten verzamelen: termen die je moet kennen
Centering – Centering is hoe de kaart is geprint, als alles wel mooi symmetrisch is. Vaak zie je dat de blauw randjes van je kaart aan de zijkanten niet gelijk zijn. Hoe minder symmetrisch hoe slechter de centering. Men spreekt dan van off centrered.
PSA 10,9,… – Soms hoor je wel eens de term, deze kaart is een PSA 10. Dit verwijst naar de staat van de kaart. PSA is een grading company die professioneel kaarten keurt. Een PSA 10 is een perfecte kaart die er tip top uitziet. PSA 9 is bijna perfect met wat schade, etc. Je kunt hier meer lezen over PSA.
Extra tips voor beginnende Pokémon verzamelaars
1. Koop sleeves, toploaders en binders
Haal deze dingen voor je begint te verzamelen! Zoals je ziet kost het redelijk wat geld om Pokémon kaarten te verzamelen en kunnen ze in sommige gevallen heel veel waard zijn. De conditie is een van de belangrijkste factoren om de waarde van een kaart te bepalen. Daarom is het belangrijk dat je je kaarten veilig bewaard. Dit doe je door ze in een sleeve te steken of in een toploader plus sleeve. Je kunt ze ook in een sleeve en binder steken. Let er wel op dat je een goede binder en goede binder pages koopt voor je kaarten. Deze kunnen anders beschadigd raken door dat ze te veel kunnen bewegen of omdat de kaft ze kreukt.
2. Betaal nooit graded prijzen voor ungraded kaarten
Vaak zul je op Facebook of Cardmarket verkopers zien die zeggen: Deze kaart is potentiële PSA 10 of 9 en vragen er dan een premium prijs voor. Betaal nooit meer voor een kaart voor die reden. Zolang je de kaart niet in je handen hebt en een expert bent ga ervan uit dat een Mint kaart maximaal excellent is. Betaal dan ook niet meer dan nodig.
3. Begin klein
Er zijn veel prijsschommelingen op de markt. De kans dat je te veel betaald of een slechte aankoop doet, is groot wanneer je net begint. Pas wanneer je echt weet wat je, dan pas koop je best duurdere kaarten.
Wees ook niet bang om hulp te vragen wanneer je start met je Pokémon verzameling. Let natuurlijk wel op dat degene die je ¨hulp¨ bieden dit niet doen om jou kaarten te verkopen tegen een veel duurdere prijs.
4. Ga niet in op facebookberichten
Soms wil je eens weten hoeveel een Pokémon waard is, of hoeveel je collectie die je op zolder vind je kan opbrengen. Gegarandeerd ga je naast van reacties op je post, ook een hoop berichten krijgen. Deze gaan je zeggen dat je kaarten niet veel waard zijn, de staat niet top is, etc. En je dan een schandalig lage prijs bieden. Ze doen dit enkel in privébericht omdat ze weten dat wanneer ze de prijs publiekelijk zetten ze voor oplichter zullen worden uitgemaakt.