Gratis verzending vanaf € 100 (BE) en € 150 (NL) | 30 dagen bedenktijd | Veilige verzending | Snelle klantenservice - ook op zondag!

Hoe je je Pokémon kaarten moet sorteren

|

Je hebt je Pokémon kaarten op zolder teruggevonden, of je bent al een tijdje aan het verzamelen en hebt een paar kaarten rondslingeren. Hoe moet je die kaarten nu in godsnaam sorteren zonder dat je er een halve week mee bezig bent? Wij geven je enkele tips die je kunnen helpen!  

1. Just care about the rare

Veel verzamelaars sorteren enkel hun zeldzame kaarten. Deze steken ze in een binder, of in een sleeve, en de duurdere in een toploader. Ook de reverse holo´s worden bij de rares gerekend ook al hebben ze een common of uncommon symbooltje.

De niet zeldzame kaarten gaan dan in een doos of een binder. Deze zijn een stuk minder waard dus daar wordt niet meer naar omgekeken. 

Dit is een makkelijke manier om je kaarten te sorteren. Slechts 10-15% van de kaarten die je een booster haalt zijn rares of reverse holos. Er zijn amper kaarten die common of uncommon zijn die iets waard zijn. De uitzondering zijn Pikachu, Charmander, Squirle, Bulbasaur kaarten en Eevee kaarten

Dit soort sorteren van Pokémon kaarten is aangeraden voor collecties van meer dan 2000 kaarten! 

2. Per type

Een esthetische manier om je kaarten te sorteren is op type. Je gaat al je fire, water, grass, etc kaarten apart sorteren. Je kunt ze gewoon in een doos of een tin doen, maar ook in een binder. 

Je kaarten zo sorteren gaat erg snel. Het is een goede manier om grote hoeveelheden kaarten te sorteren en terug te vinden. Je kunt dan ook in de groep per type nog eens sorteren op set of jaartal. Ik raad aan per set te sorteren en per type als je veel kaarten hebt. 

3. Per set op nummer

Als je weinig kaarten hebt of heel veel tijd kun je op set sorteren en op nummer. Hier ga je alle kaarten sorteren volgens de set: Base, jungle, Fossile etc. en dan op oplopend nummer van 1 tot de laatste kaart.

Dit gaat uren duren. Reken gemiddeld 10 seconden per kaart. Als je 5000 kaarten hebt zal dit je dus 50 000 seconden duren of meer dan 12 uur. Het is wel de beste manier om te zien welke kaarten je mist in welke sets, of welke sets je bijna volledig hebt. Ook vind je op deze manier makkelijk dubbels. 

Als je dit doet maak je best een paar briefjes van 1 tot 200 waar je je kaarten naast legt. Zo behoud je het overzicht en kun je sneller sorteren. 

Dit is de vaakst gekozen manier om te verzamelen voor serieuze verzamelaars. Als je al veel kaarten hebt, of bijna sets compleet hebt is het heel leuk om af en toe eens een binder op te doen en je verzameling te bewonderen. 

Tips voor wanneer je Pokémon kaarten gaat sorteren

1. Denk na over wat je doelstellingen zijn

Het is belangrijk dat je in het achterhoofd houd wat je nog gaat kopen en verzamelen van Pokémon. Als je volgens nummer gaat sorteren in een binder en je hebt enkel nummer 64, 65 en 67 dan laat je best een lege plaats tussen als je van plan bent die kaart in de toekomst te kopen. Doe je dat niet dan zul je elke kaart na 66 moeten verplaatsen. 

2. Wees consistent

Eens je een manier kiest om je Pokémon kaarten te sorteren houd je je er best aan. Zeker als je veel kaarten hebt kan het veel tijd kosten om je hele sorteerproces om te gooien. De beste manier als je wilt verzamelen en blijven verzamelen is per set te verzamelen en plaats tussen te laten in je binder voor de kaartnummers die je nog niet hebt. 

3. Zorg ervoor dat je voorbereid bent

Zorg ervoor dat eens je begint te sorteren je de nodige apps hebt gedownload om online je verzameling te tracken. Een paar goede zijn TCG trader, Pokellector en Pokecardex. 

Ook fysieke supplementen zijn een must als je gaat sorteren. Als je veel kaarten hebt gebruik je best Tins of lege ETBs voor je bulk en dubbele veilig en droog te bewaren. Je duurdere kaarten en rares steek je minimum best in een penny sleeve. Afhankelijk van als je een binder of toploader gebruikt, koop je die best ook aan. Het voordeel aan toploaders is dat je zoveel naar je kaarten kunt kijken als je wilt zonder ze te beschadigen. Een binder kan de kaarten af en toe wat verschuiven en de randen beschadigen. Toch is het ook een goede manier om snel je sets te bewonderen en goedkoop veel kaarten te sorteren.

About Me

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus curae malesuada dignissim lacus convallis massa mauris.

1 reactie op “Hoe je je Pokémon kaarten moet sorteren”

Geef een reactie