Gratis verzending vanaf € 100 (BE) en € 150 (NL) | 30 dagen bedenktijd | Veilige verzending | Snelle klantenservice - ook op zondag!

Zo schat of taxeer je de waarde van je Pokémon kaarten

|

Je hebt net je oude Pokémon kaarten eens boven gehaald, of teruggevonden op zolder, en nu wil je checken, hoeveel die dingen nu eigenlijk waard zijn. Kun je op pensioen door je kartonnetjes te verkopen of zijn ze enkel sentimenteel iets waard. In deze gids leren we je hoe je de waarde van je kaarten schat. 

Wat is de waarde van Pokémon kaarten

Hoeveel is die blinkende Pokémon kaart nu waard en hoe taxeer je die precies is wat je je waarschijnlijk afvraagt. Het is moeilijk om een pasklaar antwoord te geven op die vraag. Zelf een kaart die schijnbaar dezelfde is als een dat je online vind kan met meer dan een factor tien van waarde verschillen. Hier leren we je hoe je ongeveer een schatting maakt van de kaarten die je hebt. 

1. De zeldzaamheid van de kaart

Wanneer je Pokémon kaarten van dichtbij bekijkt zul je zien dat er rechts onderaan een symbooltje staat. Dit kan een bolletje,  diamand-vorm of ster zijn. De ster is meestal zwart, maar kan ook wit of goud zijn. 

Hier staat het zeldzaamheid symbool van een Pokémon kaart
Zie het rode cirkeltje om het zeldzaamheidsymbool te vinden

Bolletje – Dit is een gewone of common kaart. Deze komen het vaakste voor en zijn meestal niet veel waard. Ze komen heel vaak voor.

Diamand-vorm – Deze zijn de uncommon kaarten, deze komen minder vaak voor. Minder vaak is relatief, deze zijn nog steeds heel vaak geprint en veel mensen zullen deze dubbel hebben. De waarde is niet zo hoog.

Ster – Als je veel kaarten met een sterretje hebt dan heb je geluk. Dit zijn de zeldzame kaarten. Daarom zijn deze kaarten ook een stuk duurder. Zeker als je een blinkende kaart hebt dan zal dit een stuk meer waard zijn dan deze zonder holo. 

2. De staat van de kaart

Hoe beter je kaart eruit ziet hoe meer deze zal opbrengen. Je kunt onze uitgebreide gids om de staat of conditie van je kaart te bepalen hier lezen. Deze zal je helpen heel accuraat de waarde van je Pokémon kaarten te schatten. 

Ziet je kaart er gloednieuw uit, dan zal deze het meeste opbrengen. Dit betekend NIETS van schade aan de kaart. Geen kreukje, geen kras, zelfs geen wit stipje op de rand. Hoe meer van dit soort schade dat er is aan je kaart hoe minder deze waard is. De waarde van de kaart daalt heel hard vanaf er ook maar iets mis mee is. Een enkel wit stipje kan de waarde van de kaart soms tot meer dan 50% laten dalen. 

3. De set van de Pokémon kaart

Pokémon kaarten worden per set uitgebracht. Het set symbooltje van je kaart vindt je onder de rechter onderhoek van het plaatje van de Pokémon. Hier zijn enkele van de meest voorkomende set symbolen voor oudere kaarten. Over het algemeen gezien zijn kaarten die tot 1 van deze sets behoren het meeste waard! Hoe ouder de set, beginnende met de base set, hoe hoger de waarde en hoe duurder de kaarten normaal gezien! Je kunt alle Pokémon set symbolen hier vinden. 

4. Vraag en aanbod

Als je dit allemaal hebt gedaan, kun je de kaarten in de beste staat, met de hoogste zeldzaamheid uit  een oude set eens opzoeken. Dit kun je best doen door te kijken op websites waar mensen hun kaarten te koop aanbieden. Hier zijn de 3 populairste:

Ebay – Op eBay zijn mensen te vinden over de hele wereld die Pokémon kaarten verkopen. Je kunt door naar ´sold listings´ te gaan en de kaart die je wil naar waarde schatten er makkelijk achter komen wat de prijs is die je minimaal kunt vragen. 

Facebook – Er zijn talloze Facebook-groepen voor Pokémon kaarten te vinden voor Nederlanders en Belgen. Daar kun je je Pokémon kaarten eens op zetten om een waarde schatting te vragen. Zorg ervoor dat je duidelijke foto’s hebt van de voor en achterkant. GA NIET IN OP MENSEN DIE JE IN EEN PRIVE BERICHT STUREN OM ZE TE KOPEN. Deze mensen gaan altijd veel minder geven dan ze waard zijn en misbruik proberen te maken van het feit dat je niet vertrouwd bent met de marktprijzen. 

Cardmarket – Je kunt ook altijd eens kijken op cardmarket wat je kaarten waard zijn door de naam en set nummer in te geven. Om accuraat te schatten wat je kaart waard is, neem je de schatting van de staat van je kaart en kijk je voor hoeveel de laagste prijs verkocht wordt. 

Welke Pokémon kaarten zijn veel geld waard

Oude Pokémon kaarten

Old is gold en dat telt ook in veel gevallen voor Pokémon kaarten. Als je kaarten hebt die 20 jaar of ouder zijn dan kunnen deze in veel gevallen iets waard zijn. Je kunt het jaartal helemaal onderaan de kaart vinden. 

De Engelse kaarten van 1999 zijn het oudste, dit zijn vaak base set kaarten. Een andere goede waardemeter is als er een Wizards of the Coast logo op de kaarten staat. Deze zijn de meest gegeerde kaarten.

Blinkende kaarten

Dat blinkende kaarten, ook holos genaamd, meer waard zijn dat weet iedereen. Er zijn een paar niet blinkende kaarten die ook een aardig bedrag kunnen opbrengen maar over het algemeen gesteld zal een blinkende kaart altijd het meeste waard zijn. 

Speciale promo kaarten 

Sommige kaarten die kon je niet uit pakjes halen. Die kreeg je als je ergens naartoe ging, zoals naar de bioscoop, of een bepaald iets kocht. Over het algemeen zijn er minder exemplaren van. Dit is niet altijd het geval. Van sommige kaarten zijn er echt duizenden geprint zodat iedereen er wel een of twee van in de kast hebben liggen. 

Pikachu, Eevee en Charizard kaarten

Sommige Pokémon zijn populairder dan andere. Er zijn weinig mensen die caterpie kaarten verzamelen dus zijn deze van nature een heel stuk minder waard. De meest gezochte kaarten zijn Pikachu, Eevee en Charizard kaarten. Vooral Pikachu en Charizard zijn populair. Heb je een oude kaart van een van deze twee dan zou het best kunnen dat je goud in handen hebt. 

Een andere belangrijke factor, is als de kaart een eerste editie kaart is of niet. Dit zorgt ervoor dat deze een stuk meer waard is! Dit kun je zien aan het symbooltje in de linker onderhoek onder het plaatje. Vandaag worden er geen eerste editie kaarten meer geprint. 

De duurste Pokémon kaart

Je vraagt je waarschijnlijk af welke kaarten het duurste zijn en je het meeste geld zullen opbrengen als je ze in je bezit hebt. De kans dat je een van deze kaarten hebt is bijzonder klein. Mocht je toch 1 hebben van dit lijstje dan mag je jezelf gelukkig prijzen. 

1. De Pikachu Illustrator kaart

1. De Pikachu Illustrator kaart 
Duurste pokemon kaart ooit 3 miljoen euro japanse

Dit is waarschijnlijk de zeldzaamste en duurste Pokémon kaart ter wereld Deze werd gegeven als prijs aan de winnaars van het CoroCoro comic illustration wedstrijd. De kaart is minimum 50 000 euro waard, maar voor een kaart is echt goede staat kun je rekenen op een paar honderdduizend euro’s! 

2. Topsun 1996 Charizard

De duurste Charizard kaart is niet de Engelse! Het is de Topsun kaart van Charizard. Deze kaart is onlangs verkocht voor een slordige 480 000 dollar. Dat is bijna het dubbele van de gemiddelde prijs van een huis in België of Nederland!   

3. Eerste editie shadowless Charizard kaart

Een van de heilige gralen van Pokémon is de Charizard Base set first edition. Deze kaart is makkelijk 300 000 euro waard als deze in perfecte staat is. Deze kaart is niet zo zeldzaam als de andere kaarten maar de kans dat je zo een op zolder hebt liggen is niet zo groot!  

4. Magikarp Japanese Promo Tamamushi University

1998 Pokemon Japanese Promo Tamamushi University Magikarp

Magikarp is niet de populairste Pokémon. Onterecht volgens ons 😉 Toch zul je deze kaart niet zo snel voor een prikje kunnen kopen. Van deze kaart zijn er maar 30 tot 100 op de markt. Ze werden origineel uitgegeven in Japan op een Pokémon conferentie, en zijn tot 27 000 dollar waard! 

5. Numbers 1, 2, 3 Trainer kaarten

Numbers 1, 2, 3 Trainer kaarten duurste pokemon kaarten

De nummers 1,2 en 3 krijgen een speciale kaart op de Wereldkampioenschappen Pokémon the trading game. Deze kaarten zijn zo zeldzaam dat ze niet echt te krijgen zijn online. Mensen die deze kaarten krijgen spelen zelf het Pokémon spel en zijn er compleet bezeten door, de kans dat ze gaan verkopen zal dus niet zo groot zijn.

Hoeveel zijn 1ste editie Pokémon kaarten waard

Hoeveel zijn 1ste editie Pokémon kaarten waard

Eerste editie Pokémon kaarten zijn vaak een stuk meer waard dan ´unlimited´ kaarten. Vaak is een eerste editie kaart meer dan 3 keer meer waard. Ze zijn dan ook veel gegeerder bij verzamelaars omdat er een hoop minder van bestaan.

De waarde van Nederlandse vs Engelse vs Japanse Pokémon kaarten

Engele Pokémon kaarten zijn het meeste waard van de 3. Afhankelijk van de koper zal de waarde van een Nederlandse en Japanse kaart ongeveer hetzelfde zijn. De kaarten zijn ongeveer 60% minder waard dan een equivalente Engelse kaart. Japanse trainer kaarten zijn een uitzondering hierop. Deze zijn meer waard dan Engelse en Nederlandse Pokemon trainer kaarten.

Heb je nog vragen over hoeveel je collectie waard is of wil je deze verkopen? Stuur ons gerust een berichtje en wij helpen je graag verder!

About Me

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus curae malesuada dignissim lacus convallis massa mauris.

Geef een reactie