De conditie of staat van een pokémon kaart goed beoordelen is belangrijk. Het is de belangrijkste factor die de waarde bepaald tussen identieke kaarten onderling. De beoordeling van kaarten is tussen kopers en verkopers vaak een punt van discussie. Het doel van deze gids is om toch iets van richtlijn te geven over wat Mint is en wat niet.
Belangrijk is om om in het achterhoofd te houden dat foto´s nooit een vervanging zijn voor de kaart in het echt te inspecteren. Vanuit economisch oogpunt zijn pokémon kaarten online kopen een echte Market for Lemons zoals George Akerlof het zo mooi beschreef. De informatie assymetrie tussen koper en verkoper is enorm.
Bij online (ver)koop is de enige die echte staat van de pokémon kaart weet de verkoper. Hij kent alle gebreken die je misschien niet op de foto ziet. De verkoper zijn belang ligt erin dat niet te vertellen als hij de hoogste prijs wil vangen voor zijn kaart. Een krasje of een wit puntje aan je foto kan de waarde met 40% doen kelderen.
{hier een error mew}
Een manier om dit deels te compenseren is om een filmpje te vragen. De beste manier is natuurlijk te kopen bij betrouwbare (web)winkels en mensen op Facebook en Cardmarket met veel referenties. Voor echt duurde aankopen, ga je best naar de plaats zelf. Een andere optie is natuurlijk graded kaarten kopen.
Het hele systeem van (gem) mint tot poor kaarten komt overgewaaid van de VS. Hier zijn allerlei kaarten big business. Sport cards in het bijzonder, denk aan baseball cards, zijn minstens even populair als pokémon, en dat al sinds de jaren 50.
Voor ik het de grading termen uitleg en voorbeelden geef, een kleine disclaimer: Het beoordelen van kaarten is zeer subjectief. Wat voor persoon A Near Mint is, is voor persoon B misschien slechts Good.
Een goede rule of thumb als koper (en als verkoper die geen klachten wil) neem de grade die je eerlijk denkt dat het is, en doe dat min 1 graad. Ga ervanuit dat je nooit een echte MINT kaart gaat kopen die niet gegraded is. De verkoper heeft weinig reden om die te verkopen, hij kan een stuk meer geld eruit halen als hij of zij deze naar PSA of Beckett stuurt. Er zijn natuurlijk uizonderingen hierop, maar better safe than sorry.
(Gem) Mint (M) – Perfect
Gem mint – Eigenlijk zou ik deze niet mogen behandelen omdat het niet helemaal over de staat of conditie van de kaart. Een gem mint kaart is helemaal perfect. Dit wil zeggen niet alleen een perfecte conditie maar ook een onbetwistbaar goede symetrische centering.
Mint – Een kaart die mint is, is perfect qua staat. Er is niets mis mee. Geen enkel wit puntje, geen deukje of kreukje, perfect gladde randen. Helemaal niets. Het feit dat je kaart juist uit de booster pack komt is absoluut geen reden om aan te nemen dat je kaart mint is. 90% van de Engelse kaarten komt NM of EX uit een booster pack. Japanse kaarten die van een stuk betere kwaliteit zijn qua materiaal komen veel vaker mint uit een pack.
Mint kaarten zijn het meeste waard en dus de exemplaren die je meestal absoluut wil hebben. Zeker als je van plan bent om de kaart op te sturen naar PSA, Beckett of een andere grading company. Verkopers zullen zelden hun mint kaarten van de hand doen. Bijna altijd als je een mint kaart online ziet, zal deze eigenlijk NM zijn als je een strenge beoordeler bent (zoals ik). Zeker Wizard of the Coast kaarten die mint zijn, zijn zeldzaam. Denk maar met afschuw terug aan al je holo´s die je als kind gewoon een slechte binder zonder sleeve stak, als ze al in een binder zaten.
Near mint (NM) – Bijna perfect
Dit soort kaarten zien er uit alsof ze net uit een pakje komen. Over het algemeen is er geen schade te zien, en als er al is, is deze heel minimaal.
De rand van de kaart kan misschien een wit puntje of twee hebben. Deze mag je eigenlijk niet op het eerste zicht kunnen zien en zouden pas bij nadere inspectie moeten opvallen. Er zijn geen krassen op het oppervlakte van de holo te vinden.
Veel mensen zullen deze kaarten als mint verkopen. Meestal gewoon omdat men over het algemeen niet zo een pessimist is als mij en actief op zoek gaat naar foutjes.
Excellent (EX) – Zeer goed
Een excellent kaart is er eentje die toch al wat opvallende schade mag vertonen. Schade in het ruimste begrip van het woord. Een paar opvallende puntjes op de rand, misschien een kleine kras op de holo die je ziet in een bepaalde licht inval.
Over het algemeen kun je dit soort kaarten nog als NM laten doorgaan als je van slechte wil bent en bepaalde camerahoeken gebruikt. Bij het beoordelen van pokémon kaarten zullen veel van je kaarten deze staat zijn. Zeker als je ze niet direct van booster to sleeve deed.
Ze van booster to sleeve is echter geen garantie dat je pokemonkaart in goede staat wordt beoordeeld. Zeker de nieuwe sets zijn niet top op dit vlak. Kaarten die in pokeballs of tins zitten in booster packs en veel kunnen rond bewegen zullen bijna gegarandeerd een beetje schade oplopen.
Good (GD) – Goed
Ja, goede staat is pas de 4de (of 5de als je gem mint telt) categorie wanneer je pokémon kaarten beoordeeld. Dit zijn kaarten die je al een paar keer hebt uitgehaald, die meestal niet in een sleeve zitten en wat in de doos zaten zonder extra bescherming.
De kaart heeft duidelijke schade rond de randjes, de holo heeft wat krassen die je misschien makkelijk ziet. Over het algemeen ziet de kaart er goed uit maar heeft wel zichtbare gebreken. Dit zijn kaarten die je meestal in je binder steekt en niet in een toploader.
De kaart heeft wel geen kreuken of inkt erop. Ook al is er voor de rest geen enkele andere schade. Kreuken of inkt degradeert de kaart direct naar LP of erger.
Lightly Played (LP) – Lichtjes gespeeld
Het is duidelijk dat deze kaarten veel liefde hebben gehad en mee gespeeld zijn geweest. Je ziet direct dat er schade is aan de kaart en deze zeker niet nieuw is. De randjes zijn bijna altijd wat beschadigd, er zijn krassen op de holo, en er kan zelfs inkt (niet veel en niet op de pokémon) op de kaart zitten als de rest goed is. Een heel onduidelijke kreuk is ook toegelaten.
Played (PL) – Gespeeld
Dit is waarschijnlijk hoe de kaarten waar je mee speelde op de speelplaats eruit zien. De randen zijn wit, er kan een kreukje in zitten, de holo is relatief beschadigd. Er kan inkt op de kaart zitten. Er kan ook silvering van de holo te zien van de kaart.
Heavy Played (HP) – Veel meegespeeld
Een beetje een tussen categorie tussen poor en played. Dat komt omdat er veel degradaties van slecht zijn. Bij kaarten die als Heavy played beoordeeld worden zitten waarschijnlijk een kreuk of 2 in de pokémon kaart, de randen zijn wit, de voor en achterkant hebben duidelijke schade. Er is ook duidelijke silvering op de kaart.
Poor (P) – Slecht
Dit zijn kaarten die duidelijk zwaar beschadigd tot helemaal kapot zijn. Dit zijn met een grote voorsprong de goedkoopste kaarten. Soms kun je base set holos voor een euro of 2 kopen in deze staat. Dat is omdat niemand ze echt wil hebben. De beschadiging is zo groot soms dat je bepaalde letters niet kunt lezen of dat de onderfolie bij holos duidelijk zichtbaar is.
Andere zaken die de conditie van de kaart kunnen beïnvloeden
1. Warped Pokémon kaarten
Dit wil zeggen dat de kaart gebogen is. Dit is anders dan een kreuk. De kaart is gewoon convex door de vochtigheid of de holo die krimpt. Dit komt vaak bij (oudere) holo´s voor. Dit kan de waarde wat beinvloeden. In veel gevallen kun je dit enigzins compenseren door een zwaar gewicht zoals een boek en wat zware gewichtschijven op de kaart (IN EEN SLEEVE) te doen.
2. Error Pokémon kaarten
– Errors zijn een speciale categorie ¨beschadiging¨. Soms kan er een rood puntje op je kaart ergens staan door de inkt. Sommige kaarten hebben typfouten. Andere kaarten zijn crimped, deze hebben dan kreuken in een ribbelpatroon van de booster machinaal te sluiten. Over het algemeen voegen deze fouten waarde toe aan de kaarten. Ze zijn zeldzaam en gezocht.
3. + en – sub grades bij beoordelen van kaarten
Voor sommige mensen zijn 9 sub Grades niet genoeg om hun kaart te klasseren dus gaan ze er plusjes en minnetjes achter zetten. Zo gaan ze een kaart tussen Good en Excellent GD+ noemen of EX-.
Dat is een gewoon een kaart die GD is naar mijn mening dus negeer de plusjes en downgrade de kaarten met een minnetje!
4. Centering van Pokémon kaarten
Een beetje meer info over centering is misschien wel gepast hier. Een (Engelse of Nederlandse) pokémon kaart heeft een gele rand op de voorkant en een donker blauwe op de achterkant. Hoe symmetrischer deze rand is met de andere kant hoe beter gecentered deze kaart is. Een slecht gecenterde kaart is minder waard dan een goed gecenterde kaart, ook al is de staat of conditie van de pokémon kaart exact hetzelfde als je die beoordeeld.
In zeldzame gevallen kan deze off centering zo ver gaan en zo extreem zijn dat het een print error wordt. Dan staat soms een deel van een andere kaart op de kaart of is de rand gigantisch aan een kant en onbestaande aan de andere. Dit voegt dan weer waarde toe in veel gevallen.
5. Graded kaarten
Graded kaarten zijn kaarten die gekeerd werden door een professioneel bedrijf en punten gegeven op 10. De bekendste zijn Beckett en PSA. Doordat mensen deze cijfers van deze bedrijven het meest vertrouwen zijn deze kaarten het meeste waard. Op zich is elke PSA 10 kaart of Beckett Black Label (de hoogste scores van de 2 bedrijven) van dezelfde waarde als het dezelfde kaart betreft.
Toch is het nog altijd raadzaam om eens foto’s te vragen van deze kaarten. De kaarten worden door mensen beoordeeld, en soms maken deze fouten waar je beschadiging aan de kaart ziet en deze toch een hoog cijfer zoals een 9 of zelfs een 10 krijgt.